Na voljo darilni boni

Nasveti

 

“Z Malijem od hloda do sprehoda!” Božena K.

 

Kaj je fizioterapija

Fizioterapija, znana tudi kot fizikalna terapija ali kineziterapija, je veja zdravstvene dejavnosti, ki se ukvarja z ohranjanjem, obnavljanjem in izboljševanjem telesne funkcije, gibalnih sposobnosti, mišične moči in gibljivosti ter zmanjševanjem bolečine pri posameznikih s poškodbami, boleznimi ali drugimi zdravstvenimi težavami. Namen fizioterapije je omogočiti posamezniku, da doseže najvišjo možno raven funkcionalnosti in kakovosti življenja.

Fizioterapevti so zdravstveni strokovnjaki, ki so usposobljeni za diagnosticiranje in ocenjevanje gibalnih težav in funkcionalnih omejitev posameznika ter za načrtovanje in izvajanje individualiziranih terapevtskih programov. Terapija lahko vključuje različne metode in pristope, odvisno od specifičnih potreb posameznika.

Nekatere od ključnih tehnik in pristopov, ki jih fizioterapevti lahko uporabijo, so:

 1. Terapevtska vadba: Načrtovanje individualnih vaj in programov, ki izboljšujejo moč, gibljivost, ravnotežje in vzdržljivost.
 2. Manualna terapija: Uporaba ročnih tehnik, kot so masaža, mobilizacija sklepov in manipulacija, za zmanjšanje bolečine, izboljšanje gibljivosti in sprostitev mišic.
 3. Elektroterapija: Uporaba električnih stimulacij in drugih elektromedicinskih pripomočkov za lajšanje bolečine in spodbujanje zdravljenja poškodb.
 4. Ultrazvok in toplotna terapija: Uporaba ultrazvoka ali toplote za spodbujanje cirkulacije, lajšanje mišičnih napetosti in pospešitev zdravljenja poškodb.
 5. Kineziotaping: Uporaba posebnih elastičnih trakov za podporo mišic in sklepov ter izboljšanje telesnih funkcij.
 6. Posturalna vadba: Izboljšanje drže in telesne mehanike za preprečevanje in zdravljenje težav, povezanih s slabo držo.

Fizioterapija se uporablja pri različnih pogojih, vključno z muskuloskeletnimi poškodbami, nevrološkimi motnjami, športnimi poškodbami, rehabilitacijo po operacijah in drugimi zdravstvenimi težavami. Terapija lahko pomaga ljudem vseh starosti, od novorojenčkov do starejših, pri doseganju boljše telesne funkcionalnosti in kakovosti življenja. Pred začetkom fizioterapije je pomembno, da se posvetujete s kvalificiranim fizioterapevtom, ki bo izvedel ustrezno oceno in pripravil prilagojen terapevtski načrt glede na vaše individualne potrebe in cilje.

 

Prednosti individualne obravnave

Individualna fizioterapija ima več prednosti, ki lahko vplivajo na boljše rezultate in izkušnjo terapije za posameznika. Nekatere od glavnih prednosti individualne fizioterapije vključujejo:

 1. Individualno prilagojena obravnava: Pri individualni fizioterapiji terapevt lahko bolj natančno oceni posameznikovo stanje, potrebe, cilje in omejitve. To omogoča bolj prilagojeno terapijo, ki je usmerjena k specifičnim težavam posameznika.
 2. Večja pozornost in čas: Individualna fizioterapija omogoča terapevtu več časa za posameznega pacienta. Terapevt lahko bolj natančno opazuje gibanje in telesno funkcijo ter ponudi takojšnjo povratno informacijo in popravke, kar je pomembno za napredek in preprečevanje morebitnih poškodb.
 3. Hitrejši napredek: Ker je obravnava bolj prilagojena, lahko posamezniki hitreje napredujejo pri izboljšanju telesne funkcije, zmanjšanju bolečine in okrevanju po poškodbah.
 4. Dostop do specializiranih terapevtov: Individualna fizioterapija omogoča dostop do terapevtov s posebnimi strokovnimi veščinami in specializacijo v določenih področjih. Na primer, če imate specifično športno poškodbo, lahko izberete terapevta, ki je specializiran za športno fizioterapijo.
 5. Boljša komunikacija: Individualna obravnava omogoča boljšo komunikacijo med terapevtom in pacientom. To olajša razumevanje terapevtskih ciljev, izvajanje vaj in navodil ter reševanje morebitnih vprašanj in pomislekov.
 6. Prilagodljiv urnik: Pri individualni fizioterapiji se lahko urnik terapije prilagodi vašim potrebam in obveznostim. To omogoča lažje vključevanje terapije v vaš vsakdanjik.

Pomembno je vedeti, da se lahko pri nekaterih primerih skupinska fizioterapija izkaže za učinkovito in primerno možnost, še posebej pri skupinskih vadbah ali okrevanju po podobnih poškodbah. Vendar individualna fizioterapija omogoča večjo individualizacijo in prilagajanje terapije potrebam in ciljem posameznika.

Pri izbiri med individualno ali skupinsko fizioterapijo je dobro pretehtati svoje potrebe in cilje ter se posvetovati s fizioterapevtom, ki vam lahko svetuje, katera možnost bi bila najbolj primerna za vas. Ne glede na izbrano možnost pa je ključnega pomena, da se obravnava izvaja pod vodstvom usposobljenega in izkušenega fizioterapevta.

 

 

Kontakt in naročanje
tel :.041 548 303
email: roman@fizioterapija-roman.si
kontaktni obrazec

Delovni čas
(po predhodnem dogovoru)
Ponedeljek – Petek: od 8 do 21 ure
Lokacija
FRMM
Mokrška 16c
1000 Ljubljana – Murgle