Na voljo darilni boni

Nasveti

 

“Z Malijem od hloda do sprehoda!” Božena K.

 

Kaj je fizioterapija

Fizioterapija, znana tudi kot fizikalna terapija ali kineziterapija, je veja zdravstvene dejavnosti, ki se ukvarja z ohranjanjem, obnavljanjem in izboljševanjem telesne funkcije, gibalnih sposobnosti, mišične moči in gibljivosti ter zmanjševanjem bolečine pri posameznikih s poškodbami, boleznimi ali drugimi zdravstvenimi težavami. Namen fizioterapije je omogočiti posamezniku, da doseže najvišjo možno raven funkcionalnosti in kakovosti življenja.

Fizioterapevti so zdravstveni strokovnjaki, ki so usposobljeni za diagnosticiranje in ocenjevanje gibalnih težav in funkcionalnih omejitev posameznika ter za načrtovanje in izvajanje individualiziranih terapevtskih programov. Terapija lahko vključuje različne metode in pristope, odvisno od specifičnih potreb posameznika.

Nekatere od ključnih tehnik in pristopov, ki jih fizioterapevti lahko uporabijo, so:

 1. Terapevtska vadba: Načrtovanje individualnih vaj in programov, ki izboljšujejo moč, gibljivost, ravnotežje in vzdržljivost.
 2. Manualna terapija: Uporaba ročnih tehnik, kot so masaža, mobilizacija sklepov in manipulacija, za zmanjšanje bolečine, izboljšanje gibljivosti in sprostitev mišic.
 3. Elektroterapija: Uporaba električnih stimulacij in drugih elektromedicinskih pripomočkov za lajšanje bolečine in spodbujanje zdravljenja poškodb.
 4. Ultrazvok in toplotna terapija: Uporaba ultrazvoka ali toplote za spodbujanje cirkulacije, lajšanje mišičnih napetosti in pospešitev zdravljenja poškodb.
 5. Kineziotaping: Uporaba posebnih elastičnih trakov za podporo mišic in sklepov ter izboljšanje telesnih funkcij.
 6. Posturalna vadba: Izboljšanje drže in telesne mehanike za preprečevanje in zdravljenje težav, povezanih s slabo držo.

Fizioterapija se uporablja pri različnih pogojih, vključno z muskuloskeletnimi poškodbami, nevrološkimi motnjami, športnimi poškodbami, rehabilitacijo po operacijah in drugimi zdravstvenimi težavami. Terapija lahko pomaga ljudem vseh starosti, od novorojenčkov do starejših, pri doseganju boljše telesne funkcionalnosti in kakovosti življenja. Pred začetkom fizioterapije je pomembno, da se posvetujete s kvalificiranim fizioterapevtom, ki bo izvedel ustrezno oceno in pripravil prilagojen terapevtski načrt glede na vaše individualne potrebe in cilje.

 

Prednosti individualne obravnave

Individualna fizioterapija ima več prednosti, ki lahko vplivajo na boljše rezultate in izkušnjo terapije za posameznika. Nekatere od glavnih prednosti individualne fizioterapije vključujejo:

 1. Individualno prilagojena obravnava: Pri individualni fizioterapiji terapevt lahko bolj natančno oceni posameznikovo stanje, potrebe, cilje in omejitve. To omogoča bolj prilagojeno terapijo, ki je usmerjena k specifičnim težavam posameznika.
 2. Večja pozornost in čas: Individualna fizioterapija omogoča terapevtu več časa za posameznega pacienta. Terapevt lahko bolj natančno opazuje gibanje in telesno funkcijo ter ponudi takojšnjo povratno informacijo in popravke, kar je pomembno za napredek in preprečevanje morebitnih poškodb.
 3. Hitrejši napredek: Ker je obravnava bolj prilagojena, lahko posamezniki hitreje napredujejo pri izboljšanju telesne funkcije, zmanjšanju bolečine in okrevanju po poškodbah.
 4. Dostop do specializiranih terapevtov: Individualna fizioterapija omogoča dostop do terapevtov s posebnimi strokovnimi veščinami in specializacijo v določenih področjih. Na primer, če imate specifično športno poškodbo, lahko izberete terapevta, ki je specializiran za športno fizioterapijo.
 5. Boljša komunikacija: Individualna obravnava omogoča boljšo komunikacijo med terapevtom in pacientom. To olajša razumevanje terapevtskih ciljev, izvajanje vaj in navodil ter reševanje morebitnih vprašanj in pomislekov.
 6. Prilagodljiv urnik: Pri individualni fizioterapiji se lahko urnik terapije prilagodi vašim potrebam in obveznostim. To omogoča lažje vključevanje terapije v vaš vsakdanjik.

Pomembno je vedeti, da se lahko pri nekaterih primerih skupinska fizioterapija izkaže za učinkovito in primerno možnost, še posebej pri skupinskih vadbah ali okrevanju po podobnih poškodbah. Vendar individualna fizioterapija omogoča večjo individualizacijo in prilagajanje terapije potrebam in ciljem posameznika.

Pri izbiri med individualno ali skupinsko fizioterapijo je dobro pretehtati svoje potrebe in cilje ter se posvetovati s fizioterapevtom, ki vam lahko svetuje, katera možnost bi bila najbolj primerna za vas. Ne glede na izbrano možnost pa je ključnega pomena, da se obravnava izvaja pod vodstvom usposobljenega in izkušenega fizioterapevta.

 

 Bownova terapija

Bowenova terapija, imenovana tudi Bowen tehnika ali Bowtech, je nežna oblika terapije, ki se uporablja za zdravljenje različnih telesnih težav, predvsem bolečine v mišicah, sklepih, vezivnih tkivih in živčnem sistemu. Imenuje se po njenem ustanovitelju, avstralskem terapevtu Tomu Bowen-u, ki je razvil to terapevtsko tehniko v 50. in 60. letih 20. stoletja.

Terapija temelji na nežnem premikanju tkiva s specifičnimi gibi, imenovanimi “Bowen-ove poteze”. Terapevt uporablja prste za izvajanje teh potez preko določenih točk na telesu, ki so običajno na mišicah, tetivah, ligamentih ali živcih. Gibi so izvajani s posebno tehniko, ki vključuje nežne, natančne in premišljene poteze, ki spodbujajo telesno samozdravljenje. Tovrstna terapija je znana po svoji nežnosti, varnosti in enostavnosti. Običajno jo uporabljajo za zdravljenje različnih stanj, vključno z mišičnimi bolečinami, bolečinami v hrbtu, migrenami, artritisom, športnimi poškodbami, stresom in drugimi težavami.

Ker gre za neinvazivno terapijo, se lahko terapija izvaja na ljudeh vseh starosti, vključno z dojenčki, otroki in starejšimi. Pomembno je, da se terapijo izvaja pod vodstvom usposobljenega in certificiranega terapevta Bownove tehnike.

Bownova terapija deluje na več načinov, vendar je njen ključni mehanizem delovanja še vedno predmet raziskav in teorij. Kljub temu je znano, da terapija prek različnih nežnih gibov in stimulacije telesa spodbuja naravne procese samozdravljenja. Glavni načini delovanja Bownove terapije vključujejo:

 1. Sprostitev mišic in tkiv: Bownove poteze so izvedene z nežnimi pritiski, ki spodbujajo mišice in tkiva, da se sprostijo. To pomaga zmanjšati napetost in bolečino v mišicah ter izboljša gibljivost.
 2. Stimulacija živčnega sistema: Gibi terapije stimulirajo živčni sistem in povzročijo sproščanje endorfinov, ki so naravni analgetiki in povzročijo občutek sprostitve ter zmanjšajo občutek bolečine.
 3. Povečanje pretoka krvi in limfne drenaže: Bownova terapija poveča pretok krvi in limfe v prizadetem območju, kar prispeva k boljši oskrbi s kisikom in hranili ter pospešuje odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa.
 4. Sprostitev fascije: Fascija je vezivno tkivo, ki obdaja mišice, organe in živčni sistem. Bownova terapija lahko pomaga sprostiti napetosti v fasciji, kar izboljša gibljivost in zmanjša bolečino.
 5. Spodbujanje ravnovesja v avtonomnem živčnem sistemu: Terapija lahko vpliva na avtonomni živčni sistem, ki nadzoruje avtomatske telesne funkcije, kot so srčni utrip, dihanje in prebava. To lahko pomaga pri sproščanju in zmanjšanju stresa.

Pomembno je poudariti, da terapija uporablja nežne in natančno izbrane gibe, ki se izvajajo na določenih točkah telesa. Ti gibi so pomembni za doseganje želenih učinkov in spodbujanje telesa k naravnemu zdravljenju. Ker gre za neinvazivno terapijo, je Bownova terapija običajno varna za ljudi vseh starosti.

 

Holistični pristop

Holistični fizioterapevtski pristop je pristop, ki se osredotoča na celostno obravnavo posameznika in upošteva povezanost med telesom, umom in duhom. Namesto, da bi obravnaval le fizične simptome ali poškodbe, holistični fizioterapevtski pristop vključuje razumevanje vpliva psiholoških, socialnih in duhovnih dejavnikov na zdravje posameznika.

Glavni poudarek holistične fizioterapije je razumevanje, kako so vsi vidiki posameznikovega življenja povezani in kako vplivajo na njegovo zdravje in dobro počutje. Pri tem pristopu se terapevt osredotoča na celotno osebo, ne samo na določen del telesa ali bolezen.

Nekatere značilnosti holističnega fizioterapevtskega pristopa vključujejo:

 1. Celostno ocenjevanje: Terapevt izvaja celostno oceno posameznika, ki vključuje fizično, čustveno, socialno in duhovno dimenzijo. To mu pomaga razumeti posameznikove potrebe, cilje in okoliščine ter oblikovati individualno prilagojen načrt zdravljenja.
 2. Individualizacija terapije: Terapevt prilagodi terapevtski pristop in načrt zdravljenja posameznikovim potrebam in ciljem. Upošteva njegovo osebnost, življenjski slog, delovno okolje in druge dejavnike, ki vplivajo na njegovo zdravje.
 3. Integracija različnih terapevtskih pristopov: Holistični pristop omogoča uporabo različnih terapevtskih tehnik in pristopov, da se doseže celovit učinek na posameznikovo zdravje. To lahko vključuje različne tehnike fizioterapije, masaže, vadbene terapije, sprostitvene tehnike in druge metode.
 4. Opolnomočenje oz. spodbujanje samozdravljenja: Terapevt spodbuja posameznika, da prevzame aktivno vlogo pri svojem zdravljenju in skrbi za svoje zdravje. Pomaga mu razvijati samozavedanje, samospoštovanje in veščine, ki mu omogočajo, da se sooči s svojimi izzivi in krepi svoje zdravje.
 5. Dopolnitev tradicionalne medicine: Holistični pristop se lahko izvaja kot dopolnilo tradicionalni medicini. Sodelovanje z drugimi zdravstvenimi strokovnjaki omogoča celovito obravnavo posameznika.

Holistični fizioterapevtski pristop se osredotoča na dolgoročno dobrobit posameznika, poudarja pomen preventive ter spodbuja ravnovesje in celostno zdravje.

 

 

 

Kontakt in naročanje
tel :.041 548 303
email: roman@fizioterapija-roman.si
kontaktni obrazec

Delovni čas
(po predhodnem dogovoru)
Ponedeljek – Petek: od 8 do 21 ure
Lokacija
FRMM
Mokrška 16c
1000 Ljubljana – Murgle